Ψείρες και κόνιδες, τι πρέπει να ξέρετε

Η ψείρα (θηλυκό) είναι ένα γκρι-άσπρο έντομο μήκους 3-4 χιλιοστών. Το αρσενικό είναι ελαφρώς μικρότερο. Με τις δαγκάνες και τα πόδια τους προσκολλώνται στις τρίχες. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, που είναι περίπου 40 ημέρες, το θηλυκό γεννά περίπου 300 αυγά 7-10 φορές τη μέρα. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι’ αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (γι’ αυτό και το κούρεμα με την «ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Οι κόνιδες αναγνωρίζονται εύκολα και εμφανίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα στην βρεγματική και στην ινιακή χώρα του τριχωτού. Πολλές φορές όμως μπορούμε να τις μπερδέψουμε με πιτυρίδα ή κατάλοιπα διαφόρων λακ κλπ.
Στη διάρκεια της ζωής της η ψείρα τρέφεται με ανθρώπινο αίμα. Αν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό) ή κατέβει (πχ. θάνατος), τότε η ψείρα θα φύγει προς αναζήτηση νέου ξενιστή. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν τη συχνή χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο.
Τρόποι μετάδοσης

- Οι ψείρες, δεν έχουν φτερά, συνεπώς δεν μπορούν να πετάξουν ή να πηδήξουν. Συνήθως μεταδίδονται με την άμεση προσωπική επαφή και την ανταλλαγή των ρούχων.
- Το σχολείο, οι πετσέτες, οι χτένες και οι βούρτσες που μοιραζόμαστε διευκολύνουν τη μετάδοση της ψείρας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ψείρες πρώτα εξαπλώνονται και αργότερα αρχίζουν τα δίνουν τα πρώτα συμπτώματα, που είναι η έντονη φαγούρα.
- Συνήθως μπορείτε να τις δείτε στο πίσω μέρος της βάσης του λαιμού, τους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά.
- Η παρουσία τους στο τριχωτό της κεφαλής συνοδεύεται από κνησμό, δυσάρεστη μυρωδιά και μικρές, οβάλ λευκές ή γκρι κηλίδες, που κολλάνε στον άξονα τρίχας.
- Επιπλέον, είναι σχεδόν αόρατες, αφού τα ενήλικα έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και αλλάζουν ανάλογα το χρώμα τους.
Τρόποι αντιμετώπισης και απομάκρυνσης

- Υπάρχει μια σειρά απο ειδικά προιόντα που καταπολεμούν και απομακρύνουν τις ψείρες. Μετά τη πρώτη εφαρμογή που συνήθως εξαφανίζει τις περισσότερες ψείρες να γίνεται επαναληπτική εφαρμογή μετά από 7 μέρες, ώστε να εξαλειφθούν και τα τελευταία έντομα που βρίσκονταν μέσα σε αβγα που εκκολάφθηκαν μετά την πρώτη εφαρμογή. Έτσι θα αντιμετωπίσετε και τις κόνιδες που ανοίγουν κάθε 7 μέρες εάν επιβιώσαν μετά την πρώτη εφαρμογή.
- Απολυμάνετε τα σεντόνια και τα προσωπικά σας αντικείμενα, όπως χτένες και καπέλα, σε υψηλή θερμοκρασία.
- Ψεκάστε στρώματα και χαλιά με βιοκτόνα – απωθητικά σπρέι.
Η προληπτική αγωγή είναι απαραίτητη ώστε να μην ξαναεμφανιστούν. Τα έντομα έλκονται από την μυρωδιά χωρις αυτο να σημαίνει κακή υγιεινή. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κολλάνε όλοι στο σπίτι. Το μυστικό είναι οτι πρέπει να αλλάξουμε τη μυρωδιά του παιδιού. Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με την καθημερινή εφαρμογή ειδικών απωθητικών σπρέι. Χρησιμοποιείτε αρκετή ποσότητα όχι μόνο σαν κολόνια, εφαρμόζετε στο σβέρκο στα ρούχα και στα μαλλιά. Έτσι ακόμα και αν το παιδί έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο η ψείρες δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Τα σκευάσματα αυτά ΔΕΝ περιέχουν δηλητήρια παρα μόνο αιθέρια έλαια.
#εντομοαπωθητικά