Δωρέαν μεταφορικά για αγορές άνω των 49€ Ελλάδα και 149€ για Κύπρο

Pharma Ηermes

Blog

Πόσο κακή είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών;

23/05/2024

Η μικροβιακή αντοχή χαρακτηρίζεται ως η ικανότητα των μικροοργανισμών να ανθίστανται στη δράση των αντιμικροβιακών φαρμάκων. Κυριότεροι παράγοντες που προάγουν την αντοχή είναι η υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών, η οποία ασκεί οικολογική πίεση στους μικροοργανισμούς, συμβάλλοντας στην εμφάνιση και την επιλογή ανθεκτικών στελεχών, καθώς και η διασπορά των ανθεκτικών παθογόνων μεταξύ ανθρώπων, ζωών και του περιβάλλοντος.

Που οφείλεται;

Η ανάπτυξη της αντοχής είναι ένα φυσικό βιολογικό φαινόμενο και ανθεκτικά βακτήρια βρίσκονται παντού στο περιβάλλον. Ωστόσο, η υπερβολική και ανεξέλεγκτη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών – αντιβιοτικών ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών οργανισμών και συνεπώς επιταχύνει την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (εικόνα 1). Η μετάδοση της, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα οφείλεται και στη μη τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής, με αποτέλεσμα τον αποικισμό αρχικά του ξενιστή από ανθεκτικά βακτήρια και στη συνέχεια την εμφάνιση της λοίμωξης.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι 33,000 ασθενείς πεθαίνουν ετησίως ως αποτέλεσμα λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 700,000 σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε περίπτωση μη λήψης αποτελεσματικών μέτρων αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως με την παγκόσμια τράπεζα να προειδοποιεί ότι μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα θα μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό της οικονομικής κρίσης του 2008.

Χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε στην «προ των αντιβιοτικών εποχή», όπου δεν θα είναι πλέον δυνατή η μεταμόσχευση οργάνων, οι θεραπείες σε καρκινοπαθείς, οι περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, η εντατική φροντίδα και άλλες σύγχρονες ιατρικές θεραπείες.

εικόνα 1: Λοίμωξη μέσω της πεπτικής οδού

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

Τρία σημαντικά δεδομένα χαρακτηρίζουν το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής στη σύγχρονη εποχή και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση στη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε πολιτικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

Δεδομένο 1: Στις μέρες μας η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία διαχρονική κρίση δημόσιας υγείας τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχώς εξελισσόμενη.

Δεδομένο 2: Διανύουμε την εποχή της Παν-Αντοχής, αφού σε αρκετές χώρες όπως και στη χώρα μας, ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Δεδομένο 3: Ανθεκτικά βακτήρια στα τελευταία διαθέσιμα αντιβιοτικά για τη θεραπεία απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων έχουν επιμολύνει το περιβάλλον και τα ζώα και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της επαφής ή μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Η ελληνική δημοκρατία θέσπισε ένα νόμο Ν. 4675/2020 (ΦΕΚ Α 54) – 11.03.2022 σχετικά με την πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας. Συγκεκριμένα στο άρθρο 18 που απαγορεύει τη προμήθεια αντιβιοτικών χωρίς τη συνταγή γιατρού. Έτσι πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, να μην κάνουμε χρήση αντιβιοτικών με το παραμικρό σύμπτωμα, αλλά να προσπαθούμε να κατευνάσουμε τα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή, και μόνο αν δεν είναι αρκετό, ο γιατρός και μόνο, θα προτείνει αντιβιοτικό για την θεραπεία.

Να σημειωθεί ότι η θεραπεία αντιβιοτικού πρέπει να διατηρηθεί για όσες μέρες υποδείξει ο γιατρός. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν νωρίτερα, αλλά για να προστατευτούμε από την επιμόλυνση, πρέπει να ακολουθήσουμε στο ακέραιο τις μέρες λήψης της αντιβίωσης. Τέλος σε θεραπεία με αντιβιοτικό ευρέος φάσματος, λαμβάνουμε πάντα προβιοτικά για να διατηρήσουμε την χλωρίδα του εντέρου μας σε ισορροπία (εικόνα 1).

Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας

    Καλάθι